Joka urheiluvuosi jokunen valmentaja saa kenkää. Edellisen vuoden tulos ei riitä, jos tulosta ei synny kyseisenä kautena. Huipulla tuulee, sanotaan. Kun urheilutulos vaikuttaa myös taloudelliseen tulokseen, on selvää, että urheilumenestystä halutaan. Moni urheilulaji on huipulla myös nk. elämysbisnestä: ts. katsojien tulee viihtyä itse tapahtumassa. Harva tulee kovin montaa kertaa ”viihtymään”, jos voittoja ei tule. Näin ajatellen on aika selvää, että monessa lajissa tulilinjalla on valmentaja. Tulos tai ulos, on kirjoitettu tavalla tai toisella myös työsopimukseen. Jotkut näistä irtisanomisista päätyvät lehtien sivuille, jotkut eivät.
Jäin miettimään asiaa valmentajan näkökulmasta.
Irtisanominen satuttaa. Vaikka kuinka selittäisi itselle järjellä, miksi potkut tulivat, se ei auta. Henkinen tuska on usein kova. Sitä ei yhtään helpota, jos media repii asiasta isot otsikot. Yhtä lailla ahdistaa, jos urheilijat eivät ole menestyneet halutulla tavalla.
Häpeä, syyllisyys, pelko ja viha voivat vuorotella hyökyaaltojen tavoin. Häpeä julkisesta nöyryytyksestä (vaikka se ei lehtien palstalla olisikaan), syyllisyys työstä, joka ei sujunut, kuten oli toivonut ja oli odotettu, pelko, miten selviää ja mistä saa seuraavan työn sekä viha koetusta epäoikeudenmukaisuudesta ja siitä, että ei saanut viedä kautta loppuun: antaa parastaan ja saada luottamuksen sille, että valittu polku kantaa.
Sanotaan, että silloin kun ihminen vähiten ansaitsee tukea, hän tarvitsee sitä eniten. Silloin, kun ihminen vähiten näyttäisi tarvitsevan tukea, hän tarvitsee sitä eniten. Valmentajien hyvinvoinnin näkökulmasta on tärkeää, että henkinen tukiverkko olisi olemassa. Urheilupsykologien yksi työnkuva on tukea valmentajia mm. työnohjauksen avuin. Irtisanottu ei tosin tarvitse työnohjausta, vaan henkistä hyvinvoinnin tukea, johon kaikissa urheilulajeissa ei vielä rakenteet yllä. Jotta valmentaja (tai minkä tahansa alan asiantuntija) löytää uuden polun, voi kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena sekä voi katsoa elämäänsä ja uraansa levollisin mielin ilman, että potkut määrittävät häntä oman alan ammattilaisena, hänen oikeutensa olisi saada ammattilaisen tukea.
Tämän tuen avulla hän voi käsitellä tapahtunutta ja rakentaa omaa ammatillista ja siviilitulevaisuuttaan helpommin.