Mitä sinä saat siitä?

Luin erästä NLP coaching kirjaa (O´Connor, J. & Lages, A.; Coaching with NLP), jossa käytettiin kysymystä ”Mitä sinä saat siitä? tavoitteena saada itselle tärkeistä arvoista kiinni. Jäin miettimään kysymystä muutoinkin kuin arvoihin liittyen.

Kun esimies pyytää jäämään tiukassa tilanteessa ylitöihin, kun kollega pyytää tekemään ylimääräisen työn, kun kaveri pyytää auttamaan muutossa tai tuntematon tarvitsee apua tavaroiden kantamisessa - aika moni auttaa mielellään. Mutta miksi ja mitä siitä saa itselle? On varmasti monia syitä auttaa toista, tässä muutamia:

Hyvä mieli: Toisen auttamisesta saa miellyttävän tunteen itselleen tässä ja nyt.

Arvostus: Saa itselle olon, että on pätevä, arvostettu ja/tai kunnioitettu.

Ystävät: Auttamisessa varmistaa itselleen sosiaalisen turvaverkon (ajatus, että itseä autetaan, kun apua tarvitsee).

Täytettä päivälle: Ehkä muutoin päivä olisi tyhjä, tylsä tai liian toimeton.

Valta: Joskus myös valta sinänsä kiehtoo eli kokee saavansa tietoa, taitoa ja/tai asemaa, joka täyttää muita tarpeita.

Lupaus paremmasta: Lupaus voi liittyä asemaan, osaamiseen tai talouteen. Oleellista on, että lupaukseen liittyy odotus jostain paremmasta. Lupaus siis kantaa, ei varsinaisesti itse tekeminen.

Taivaspaikka: Usko, että hyvää tekemällä pääsee sinne, minne haluaa henkisesti, fyysisesti ja spirituaalisesti päästä joko tässä elämässä tai sen jälkeen.

Hyvä olo itsestä: Toisen auttaminen saa itsen kukoistamaan. Näin siis omaa itseä koskevat myönteiset käsitykset vahvistuvat.

Arvot: Kokee, että toisen auttaminen kuuluu ihmiselle tai auttaa, kun kokee maailmassa olevan sosiaalista epätasa-arvoa (eli auttaa itse, kun yhteiskunta ei auta)

Velvollisuus: Joskus myös ihminen auttaa velvollisuuden takia. Velvollisuus auttaa voi liittyä moraaliin, arvoihin, kiintymykseen, uskomuksiin tai tapoihin.

Lienee syytä myös vähintään mainita, että mitä väliä sillä on, miksi kukin auttaa toista. Pääasia, että apua saa, kun sitä tarvitsee. Ja kääntäen, toivottavasti myös itse on valmis apua pyytämään ja ottamaan vastaan, kun sitä tarvitsee. Ja toisaalta, kysymys ”Mitä minä tästä saan?” auttaa myös rajaamaan omaa tekemistä: ihan kaikkeen ei tarvitse suostua.